Kontakt & Om mig

Farfar på heltid

KONTAKT: Om man vill ha kontakt med mig är det lättast via ideoforma.se@gmail.com, Instagram jonaskeramik, Messenger eller Facebook Jonas Keramik.

Jag är en person med många intressen. Keramik, foto, formgivning, arkitektur, konst, natur mm. Jag ogillar orättvisor, girighet, översitteri och maktspråk, PK, våld, krig och att målet helgar medlen. Jag värdesätter öppenhet, generositet, engagemang, humor, ödmjukhet, mångfald, oliktänkande och självinsikt. Jag tror på människans absoluta suveränitet och lika värde, oavsett hudfärg, politisk åsikt, livsåskådning, genus…

Den dag jag slutar att vara nyfiken är jag död.

Jakten på bekräftelse kommer att följa dig in i döden. Acceptera dig själv som du är och de som inte gillar det, mår du bättre av att undvika.

Efter att ha jobbat med olika saker genom åren känns det som jag äntligen hittat hem i och med keramiken.

Mitt intresse för formgivning har följt mig hela livet. Jag gör helst saker som fyller en funktion både till vardag och fest. På senare tid har jag dock fastnat för hus vilka ”bara” fyller en estetisk funktion till skillnad mot mina bruksföremål. Det är dock något speciellt med hus, för min del appellerar de till något djupt rotat som jag inte riktigt kan definiera. Det mesta jag gör är tillverkat i  stengodslera, skulpturlera (mycket grov struktur) och porslinslera.

Min process börjar oftast med en idé men under arbetets gång utvecklas och förändras tankarna kring hur objektet ska utformas även om grundidén ligger kvar. Jag tycker det är väldigt svårt att börja arbetet med bara en lerklump, om det inte finns en grundtanke. Skissandet är otroligt utvecklande och ur en grundskiss kan det komma mängder av idéer på olika utföranden.

Sommaren och hösten 2020 färdigställde jag min keramikverkstad och hade därmed kommit en bra bit på väg med att förverkliga min dröm.

Jag började med kvällskurser för över 25 år sedan. 2017 bestämde jag mig för att sluta jobba för att kunna fokusera helt på keramiken.

Capellagården 2016: Glasyrkurs under ledning av en auktoritet inom keramik, Anders Fredholm. Rakukurs 2017 och 2019 med en vän och mycket duktig keramiker, Margit Danielsson.

Medlem i Konstriket Mölndal.

Utställningar:

2017 Spinneriet i Lindome tillsammans med Gunilla Kutscbach-Kihlberg, Mix media/måleri, och Per Bentley måleri/popkonst.

2018 Hårmästaren. 2020 miniutställning av hus. 2023 miniutställning med diverse keramik.

2018 Fyren i Kungsbacka.

2018 Lindholmen Food Street Market.

2018 Julmarknader. Kvarnen Alafors och Hjälmeskulla Handelsträdgård.

2019 Galleri Englesson tillsammans med Gunilla Kutschbach-Kihlberg måleri.

2019 Magasin 7 i Kungsbacka tillsammans med Margit Danielsson, Låg- och Rakubränt och Birgitta Kjellström Stengods.

2020 Galleri Engleson tillsammans med Carl-Edgar Sandin, landskapsfotografier i svart-vitt. Det gick mycket bra! Sålde som aldrig förr!

2021 20-25/3. Galleri Engleson. I Kvadrat. Tillsammans med Gunilla Kutschbach Kihlberg. Jag ställde ut hus och Gunilla tavlor i formatet 1 x 1 meter. Lars-Göran var så snäll (hade antikroppar) och stod i galleriet lördag och söndag. Trots pandemi sålde vi bra och var nöjda.

2022-03-26 Galleri Engleson tillsammans med Gunilla Kutschbach Kihlberg. Temat Colour. Coronarestrektionerna har släppt men ersatts av ett fruktansvärt krig vilket märktes men inget att gnälla över. Får ta nya tag och hoppas att världen kommer till sans!

2022-23 Stora Holms Säteri. Utställning med mina hus i stengods och rakuteknik.


2023 Gunnebo Slott. Påskhelgen. Utställning tillsammans med Elisabet Malmgren, mycket duktig konstnär som målar abstrakt konst. Mycket fin lokal i fantastisk miljö. Mycket lyckad utställning och mycket människor.

2023-09-09-10. Gunnebo Slott. Jordens mat och Hantverksfestival. Kanonväder på lördagen med 25°. Söndagen bättre utställarväder, molnigt och lite svalare. Mycket folk båda dagarna. Bra försäljning och mycket positiv feedback. Mycket trevliga utställargrannar.

2023-11-25/26. Jul på Gunnebo. Mycket folk och mysig stämning. Bra försäljning och mycket positiv feedback.